Børnenes Juletræsfest.

Børnenes Juletræsfest er en tradition vi har holdt i hævd i Førslev Forsamlingshus i rigtig mange år. Selv om børnetallet i Førslev og omegn de sidste år er stagneret, er netop denne fest noget vi ikke vil være foruden. 

Datoen for afholdelsen af Børnenes juletræsfest har altid været den 5. juledag; - altså den 29. december - hvor vi kl. 18:30 byder velkommen og derefter går rundt om det smukke juletræ. 

Det har også været en god tradition, at juletræet er blevet sponseret af lokale i omegnen. For ca. 20 år tilbage blev træet hentet i en granplantage i Øllemosen hos Jette og Kaj. Senere blev træet udvalgt og kørt hjem i hestevogn fra Børge og Kisser på Ringstedvej; - og i de sidste år har Peter Kjær fra Storgården sponseret juletræet.

Som noget meget særpræget har vi i mange år været forgyldt til juletræsfesten ved at have et 10mands spillemandsorkester - Førslev spillemændene - til at spille de glade julemelodier, når alle børn og deres forældre samt bedsteforældre gik rundt om træet.

Og som "the raisin in the hotdogend" så har julemanden med sine nissepiger også lagt sin vej forbi vores juletræsfest. Når melodien "Højt for træets grønne top" blev sunget, er det blevet en tradition at børnene råber på julemanden. Når de har råbt længe nok, kommer julemanden - ikke ned ad skorstenen - men ind ad døren fra køkkenet medbringende en stor kurv med flødekarameller, som han rundhåndet deler ud af til børnene.

Efter at alle de gode gamle julemelodier er blevet spillet og sunget og børnene er ved at blive trætte, bliver lysene på juletræet slukket; - hvorefter endnu en god tradition bliver gennemført.

Juletræet skal bæres ud... og her skabes en lille kamp mellem børnene og nogle lidt ældre - kontra de helt ældre d.v.s. bestyrelsen for forsamlingshuset om at trække træet ud i gården. Børnene forsøger med al magt at beholde træet inde i salen og bestyrelsen kæmper for at trække det ud gennem døren.

Et år blev overmagten fra børnene så stor at Preben fra bestyrelsen satte et reb bundet til toppen af juletræet til sin 4-hjulstrækker og trak træet ud.

Medens at gulvet bliver fejet rent for nåle stilles der op ude i Dameværelset til at børnene kan få deres julegodter samt juice. Samtidigt kan de lidt ældre købe sig forfriskninger i form af øl / vand eller kaffe og hjemmebagte æbleskiver, som undertegnede sædvanligvis står for.

Herefter bliver den sidste del af juletræsfesten sat i scene...De gode gamle sangleje akkompagneret ad spillemændene.

Kl. ca. 21:00 fazer børnenes energi sædvanligvis hurtigt ud, hvorefter alle takker af og festen slutter....

Fældning af juletræet

Også indenfor juletræsfældningen foregår der en teknologisk forandring. Julemanden har så langt tiden rækker tilbage brugt rensdyr som trækmiddel. Hvis vi går ca. 10 til 20 år tilbage brugte bestyrelsen for Førslev Forsamlingshus en hestevogn trukket af et firspand. Men nu i året 2019 er vi blevet så moderne, at vi har spændt en Massey Ferguson 25 foran hestevognen, som i dagens anledning er udstyret med ekstra stærk undervogn samt dæk til alle de deltagende.

De efterfølgende billeder viser en dejlig dag med glade børn.